Project omschrijving

Nieuwbouw ketelhuis DEC Noord, Hengelo

In maart is aan de hoek Langelermaatweg/Laan Hart van Zuid in Hengelo, de centrale, DEC Noord, opgeleverd.

De Decentrale Energie Centrale (DEC) wordt de lagetemperatuur-restwarmte van AkzoNobel opgewaardeerd tot voldoende hoge temperatuur om huizen en gebouwen te kunnen verwarmen. Dit gebeurt met efficiënte warmtepompen die de temperatuur naar 70°C verhogen. Met deze warmtepompen wordt het grootste deel van de warmte geleverd. In de DEC zijn ook ketels opgesteld, deze worden alleen gebruikt tijdens zeer koude periodes en dienen als back-up-voorziening zodat de warmtelevering is gegarandeerd.

Ontwerp
MOPET leverde een markant en contextueel ontwerp, dat herinneringen oproept aan de voormalige metaalindustrie. De terreinen van de metaalfabrieken in Hengelo-Zuid worden getransformeerd naar een nieuwe woonwijk, met de Laan Hart van Zuid als ruggengraat. DEC Noord ligt aan deze laan en voorziet de nieuwe wijk van stadswarmte. In de fabrieken van Stork en Dikkers werden grote ketels en turbines gemaakt. De DEC voegt zich met zwarte stalen gevels en de markante schoorsteen naar het dna van het vroegere fabriekenlandschap. DEC Noord heeft een driehoekige vorm met als opvallend detail de schoorsteen. De bovenbouw bestaat grotendeels uit een staalconstructie en enkele kalkzandsteenwanden. De gevels worden bekleed met aluminium gevelpanelen in de kleur zwart en op ongeveer één meter hoogte komt (aan zijde van de Laan Hart van Zuid) een goudkleurige terugliggende strook.

Milieu
Het warmtenet levert minder CO2-uitstoot op ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels en is daarmee bijzonder milieuvriendelijk. Het is een belangrijke stap in de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie en aardgasloos wonen. Het warmtenet draagt sterk bij aan de doelstelling van Hengelo om een energieneutrale stad te zijn.

Opdrachtgever: Warmtenetwerk Hengelo
Architect: MOPET architecten, Amsterdam
Plaats: Hengelo (O)
Bouwtijd: september 2018 – maart 2019