BIM

Haafkes behoort tot de beste 5% van Nederland als het gaat om de toepassing van BIM (Bouw Informatie Model). Wij onderscheiden ons door onze ervaring, kennis en kunde in de coördinatie van het BIM-model. Een aspect dat nog maar weinig aannemers écht onder de knie hebben, is het blijvend kunnen borgen van een ‘continu integer BIM-model’ tijdens de voorbereiding en de uitvoering.

BIM-protocol

BIM begint bij een goed stelsel van doelen en afspraken en dat hebben wij vastgelegd in ons BIM-protocol. De afspraken in het BIM-protocol zijn de kaders voor een succesvolle samenwerking. Deze moderne, efficiënte vorm van samenwerking vergemakkelijkt het proces en ontzorgt het hele projectteam.

Onze werkwijze

In de bouwteamfase starten wij de engineering op en tijdens de eerste BIM-sessie leert het projectteam elkaar kennen. Vervolgens wordt het BIM-model gecontroleerd en afgestemd met de verschillende disciplines. Daarna komen de clashsessies. In het begin ontstaan vaak veel clashes. Dat is niet iets om ongerust over te worden, het is juist een mooi gereedschap om heel gestructureerd door het model te gaan en alle oneffenheden glad te strijken.

Op de bouwplaats wordt een BIM-kantoor ingericht, waar de voorbereidingsteams van de diverse partners zich vestigen. De korte lijnen zorgen voor een effectieve en prettige samenwerking. Virtueel is het meest recente BIM-model altijd en voor iedereen bereikbaar. Eventuele wijzigingen worden direct in het online BIM-model doorgevoerd. Zo blijft het een continu integer BIM-model, dat voor iedereen beschikbaar is.

Na oplevering kan het dankzij het BIM ontstane As-built model (LOD500) verder ingezet worden voor en door de gebouwbeheerder. Deze krijgt daarmee het hele gebouw digitaal inzichtelijk en kan desgewenst zijn gehele Meer-Jaren-Onderhouds-Planning (MJOP) samen met ons in dit model verwerken.

Erik Wissink
Erik WissinkAdjunct‑directeur Grootbouw
”Wij zijn sterk in technisch uitdagende projecten, waarbij het werken in BIM onmisbaar is geworden.”Lees meer