Project omschrijving

Transformatie voormalig bankgebouw tot luxe appartementen, Enschede

BANK72, de voormalige ABN AMRO in het hart van de binnenstad van Enschede, is met de transformatie tot appartementencomplex nieuw leven ingeblazen. Daarmee heeft een uniek erfgoed, vol verhalen en historische momenten, de allure van vroeger weer terug.

Het voormalig bankgebouw hebben we tot op de bestaande betonconstructie gestript. Oude elementen, zoals het trappenhuis en de oude bankkluis, zijn daarbij bewaard gebleven. De schil is voorzien van nieuwe kozijnen, geïsoleerd en voorzien van gevelstuc. Elk appartement heeft daarbij ook een eigen balkon gekregen.

Bouwteam
Samen met Koopman Vastgoed en haar ontwerpteam heeft Haafkes het voorlopig ontwerp opgewerkt tot een definitief ontwerp. Hierbij hebben wij opgetreden als kostendeskundige. In het vervolgtraject was Haafkes verantwoordelijk voor de technische uitwerking, de realisatie en de kopersbegeleiding.

Duurzaam
Alle 27 appartementen zijn voorzien van zonnepanelen. De buitenkant van het voormalig bankgebouw is volledig geïsoleerd en alle woningen worden verwarmd door middel van stadsverwarming. Het complex heeft daarmee een EPC van 0 en kan met recht als duurzaam worden bestempeld.

Circulair
Dit pand is een prachtig voorbeeld van circulair vastgoed. Alle materialen die zijn gebruikt, kunnen over 30 jaar weer worden hergebruikt. Daarnaast is er natuurlijk niets zo circulair als het niet slopen van een gebouw, maar het door een transformatie een tweede leven te geven.

Opdrachtgever: Koopman Vastgoed
Architect: Studio DAD, Paul Wolters
Plaats: Enschede
Bouwtijd: mei 2018 – april 2019