Project omschrijving

Restauratie, verbouwing en uitbreiding De Verééniging, Hengelo

In 2020 hebben we opdracht ontvangen voor de restauratie, verbouw en uitbreiding van het in Hengelo en omstreken wel bekende Vereenigingsgebouw. Dit karakteristieke gebouw werd in 1893, ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de Hengelose machinefabriek Stork, aangeboden aan haar arbeiders en bood onderdak aan onder meer een tekenschool, eetzaal, kookschool, bibliotheek, cafÈ met biljart en vergaderruimtes.

Na een periode van leegstand is Infestos de herontwikkeling van het complex gestart, met als doel van het Vereenigingsgebouw weer een multifunctioneel gebouw te maken met een brasserie, vergaderfaciliteiten en hotelfunctie. De uitvoering hiervan is in 2020 gegund aan Haafkes. Bij de herontwikkeling is teruggegrepen op de historie van het gebouw. Dit maakte het voor ons een unieke opdracht, waarbij wij onder meer de gaanderij aan de voorzijde van het complex hebben gereconstrueerd en het oorspronkelijke zadeldak weer hebben teruggebracht.

Aan de achterzijde is het complex uitgebreid met een aanbouw ten behoeve van de hotelfunctie. Op de plek van de voormalige theaterlobby hebben wij op de oorspronkelijke contouren een brasserie gerealiseerd. Om het plaatje compleet te maken is het gebouw rondom voorzien van een parkachtige tuin, waarin een vijver verwijst naar de vijver zoals deze oorspronkelijk ook aanwezig was.

In prettige samenwerking met onze opdrachtgever en bouwpartners hebben wij het project in december 2021 naar volle tevredenheid opgeleverd.

Opdrachtgever: Infestos Monumenten B.V.
Architect: SATIJNplus Architecten
Plaats: Hengelo
Bouwtijd: september 2020 – december 2021