Aannemersbedrijf W.J. Haafkes & Zonen heeft samen met softwareontwikkelaar Smart2IT de gloednieuwe Microsoft HoloLens uit Amerika gehaald. Deze bril maakt het mogelijk het virtuele gebouw in de ruimte te laten zweven of bijvoorbeeld te projecteren op de toekomstige bouwlocatie. Door het dragen van een HoloLens, (een zogenoemde ‘Augmented Reality AR-bril’) kun je als gebruiker hologrammen (driedimensionale afbeelding van een object, in de vorm van een fotografische film of sensor) in de echte wereld zien en manipuleren. Sensoren meten alle handbewegingen en brengen de virtuele wereld verder tot leven. Het grote verschil met een VR-bril (Virtual Reality) is dat je de fysieke wereld blijft zien. Een primeur voor de woning- en utiliteitsbouw.

Introductie Hologram tijdens Military
Aannemersbedrijf Haafkes introduceert de eerste, tot hologrammen verwerkte 3D-ontwerpen, op woensdag 5 oktober tijdens het vieren van het 90-jarig bestaan van het bouwbedrijf op de Military in Boekelo. Genodigden kunnen ervaren hoe de HoloLens werkt.

Projecten waarbij al gebruik wordt gemaakt van de HoloLens
Aannemersbedrijf Haafkes maakt op dit moment al gebruik van de HoloLens  voor de engineering van de showroom van Aqua+ Sprinklersystemen in Goor en voor de laatste fase van het Twickel College (scholengemeenschap) in Hengelo. De HoloLens wordt ook ingezet voor de transformatie van het oude Polaroidgebouw voor Woningcorporatie Domijn in Enschede.

Kostenbesparing
Het grote voordeel is dat alle betrokkenen bij het bouwproces (o.a. opdrachtgever, architect, installateur, gebruikers) met elkaar om tafel kunnen terwijl ze het toekomstige gebouw letterlijk voor zich zien. Gewenste aanpassingen kunnen terplekke gemaakt worden zodat een perfect gebouw tot stand komt. Deze technologie zorgt ervoor dat de daadwerkelijke bouw makkelijk30% sneller en 10% goedkoper wordt, zo zijn de verwachtingen.