Restauratie Zorgboerderij ‘Het Eulderink’, Enschede

/, Utiliteitsbouw, Zorg/Restauratie Zorgboerderij ‘Het Eulderink’, Enschede
Restauratie Zorgboerderij ‘Het Eulderink’, Enschede2016-12-14T10:50:04+00:00

Project Description

Restauratie Zorgboerderij ‘Het Eulderink’, Enschede

Op de historische locatie ‘Usseler Es’ in Enschede mochten wij Zorgboerderij ‘Het Eulderink’ realiseren. De oude boerderij was helaas niet meer te redden, maar de daaraan gekoppelde rijksmonumentale bovenkamer wel. De bovenkamer is gerestaureerd en de historische schuur is ook behouden gebleven.
Op het erf zijn een grote en kleine zorgboerderij toegevoegd. De grote boerderij met twee woongroepen is gekoppeld aan de bestaande bovenkamer, die dienst zal doen als kantoorruimte. De kleine boerderij huisvest een woongroep en de gemeenschappelijke kantine. J.P. van den Bent Stichting heeft daar 23 zorgeenheden ter beschikking.

De architectuur van de oorspronkelijke Twentse boerderijen is de inspiratiebron geweest in de vormgeving van de nieuwbouw. Er is echter wel gezocht naar een eigentijdse vertaling hiervan. Het traditionele karakter is terug te vinden in de kapvorm en de positionering van de boerderijen op het erf. Door het gebruik van moderne materialen en de detaillering krijgt het complex een eigentijdse uitstraling. Binnen het oranjerode dakvlak zijn zinken dakkapellen opgenomen, waarachter woonkamers van enkele appartementen zijn gelegen. De kozijnen in het metselwerk zijn schijnbaar willekeurig geplaatst om een gevarieerd gevelbeeld te krijgen. Door gebruik te maken van slechts één type kozijn krijgt de gevel toch een evenwichtig karakter. Rondom de kozijnen zijn betonnen omrandingen aangebracht die de gevel een modern en strak uiterlijk geven. Voor de kopgevels is in de nok van de boerderijen een scherm van houten lamellen geplaatst die een moderne vertaling zijn van de houten gevelbeschieting die in veel oude Twentse boerderijen terug te vinden is.

Opdrachtgever: J.P. van den Bent Stichting te Enschede, Woningcorporatie Domijn te Enschede, Holtdijk B.V. te Goor
Architect: Beltman, Architecten & Ingenieurs B.V. te Enschede
Plaats: Enschede
Bouwtijd: mei 2011 – juni 2012