Project omschrijving

Nieuwbouw Schoneveld Breeding BV, Wilp

Schoneveld Breeding ontwikkelt nieuwe soorten bloeiende potplanten en produceert zaden voor plantentelers wereldwijd. Het bedrijf is marktleider in diverse soorten, waarvan de Cyclaam het bekendst is. Bij de hoofdvestiging aan de Dernhorstlaan 9 te Twello ontbrak de ruimte voor de doorontwikkeling van het bedrijf en werkt zij sinds 2004 al aan haar bedrijfsverplaatsing naar de Sluinerweg in Wilp. Met de bedrijfsverplaatsing verhuizden ook ruim 190 medewerkers mee. Een belangrijk aspect voor Schoneveld, om deze met zorg geselecteerde medewerkers en opgebouwde kennis te behouden voor het bedrijf.

Stolpgebouw
Het educatie- en inspiratiecentrum – in de wandelgangen ook wel PlantXperience genoemd – is een bijzondere volledig glazen schuur van 24.000 m2, gesitueerd op het ‘achtererf’ van een nog te realiseren T-boerderij als kantoor. Hieronder bevinden zich een aantal utiliteitsgebouwen met diverse functies zoals een weefselkweek laboratorium, ruimte voor toegepaste celbiologie, zaadtechnologie, productpresentatie, vergader- en overlegruimtes en mogelijkheden om leerlingen en geïnteresseerden rond te leiden. Educatie, ontmoeten, commercie, ontspanning en onderzoek komen samen onder één dak.

Coördinerende rol Haafkes Veldwachter
Vanaf het allereerste planidee heeft Haafkes Veldwachter meegedacht over de bouwkundige opzet van het plan. Van schetsontwerp tot aan de werktekeningen, van budgetramingen tot de uiteindelijke detailbegroting, waaruit de aannemingsovereenkomst is ontstaan. Haafkes Veldwachter was een essentieel onderdeel van het ontwerpteam. De hoofdconstructeur viel ook onder onze verantwoording.

Opdrachtgever: Schoneveld Breeding B.V.
Architect: BDG Architecten Almere
Plaats: Wilp
Bouwtijd: december 2017 – december 2018