Project omschrijving

Nieuw- en verbouw High Tech Factory, Enschede

Deze bouw behelst een metamorfose van het oude nano-Laboratorium High Tech Factory tot een productiegebouw voor kleinere bedrijven die minuscule apparaten en onderdelen produceren, veelal in cleanrooms. Opdrachtgever Universiteit Twente heeft zich als doel gesteld om prestatiegericht vernieuwing in de bouw door te voeren op dit project.

Met BIM (Bouw Informatie Model), SIM (Strategisch Inkoop Management) en LEAN (verspillingen uit een bouwproces halen) zijn niet alleen de faalkosten fors teruggedrongen, maar zijn bovendien alle meewerkende partijen volledig transparant in het hele bouwproces, waardoor alle kosten dalen. Dit initiatief heeft inmiddels de regionale en landelijke pers gehaald.

Haafkes heeft in dit proces ontzettend veel ervaring kunnen verkrijgen op het werken in BIM, SIM en LEAN. Onze organisatie heeft horizontaal en verticaal ontzettend van dit project geleerd. Deze wijze van werken levert niet alleen besparing in kosten op, maar ook veel uitdaging en plezier van alle medewerkers aan dit project!

Nog één speciaal aspect van dit project. Er was een bestaand gebouw. De maatvoering is ingemeten met een zogenaamde landmeter. De voor ons bestemde gegevens zijn door onze BIM-modelleur verwerkt in ons BIM-model. In de bouw blijkt dat de maatvoering op de millimeter nauwkeurig was.

Opdrachtgever: High Tech Factory, Universiteit Twente
Architect: Beltman Architecten & LKSVDD architecten
Plaats: Enschede
Bouwtijd: juli 2011- juli 2012