Lijsttrekker Lodewijk Asscher van de Partij van de Arbeid ging woensdag 1 maart in gesprek met jonge bouwvakkers over hun werkzaamheden. Hij was te gast op de Performance Factory in Enschede.

In opdracht van Woningcorporatie Domijn, transformeert Aannemersbedrijf W.J. Haafkes en Zonen uit Goor een oud gebouw van Polaroid tot een eigentijdse samenwerk- en ontmoetingsplek. Onder andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn op deze bouw aan het werk.

Werkeloosheid daalt
Lodewijk Asscher sprak met de bouwvakkers onder meer over hun AOW-leeftijd en het onderwijs. Niet alleen als lijsttrekker maar ook als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Complimenten voor het kabinet? “De werkeloosheid daalt, het aantal banen neemt toe en dat is vooral belangrijk voor de mensen zelf”, zei Lodewijk Asscher. “Het gaat beter, Nederland zet een stap vooruit. Nu is het tijd om mooie dingen te doen zoals extra investeren in het onderwijs.” Haafkes kreeg een compliment omdat ze jongeren de kans geeft om dit prachtige vak te leren.

Flexibele AOW-leeftijd
Wel hebben de jonge bouwvakkers zorgen over de pensioenleeftijd en werkeloosheid. Eén van de bouwvakkers vertelde over zijn vader: 57 jaar en bijna twee jaar werkeloos. De PvdA wil banen voor deze doelgroep creëren. Zelfs onder ouderen daalt de werkeloosheid weliswaar, maar als je 57 jaar bent en je bent er een paar jaar uit, is het extra lastig. We willen met z’n allen vooruit. Lodewijk Asscher sprak ook met Robin, 17 jaar. Houdt je lichaam het vol als je al met dit zware werk begint op je 17e? De PvdA pleit voor een flexibele AOW-leeftijd. Als je zwaar werk doet en je begint op jonge leeftijd, dan zou je ook eerder moeten kunnen stoppen. “Dan kunnen u en ik nog wel iets langer door”, grapte de minister richting de journalist van RTV-Oost.

Laagdrempelig gesprek in de schaftkeet
Niek Semmekrot, 22 jaar en trainee Bouwkunde niveau 4, werd live op de radio geïnterviewd. Niek was een beetje zenuwachtig voor de ontmoeting met Lodewijk Asscher, maar vindt het leuk dat ‘zo’n iemand’ op de bouw komt en gaaf dat hij interesse toont. De heer Asscher werd ontvangen in de schaftkeet. Normaal gesproken is het er netjes, maar nu was er extra goed opgeruimd. De bouwmedewerkers kregen genoeg gelegenheid om vragen te stellen.

Jeugd blijven enthousiasmeren
Lucas Haafkes vertelde, als voorzitter van Bouwend Nederland Regio Twente, dat er 50% meer bouwbedrijven in Twente gevestigd zijn, dan in de rest van Nederland. Door de groei in de bouwomzet en door de uitstroom van 60-plussers zullen we veel moeten doen om de jeugd te enthousiasmeren en gebruik maken van zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Lucas is blij met het feit dat de geregistreerde jongere werkzoekenden in Twente met 40% is afgenomen.

Als afsluiting kreeg de heer Asscher een rondleiding door het gebouw. Door de medewerkers werden er veel selfies met Lodewijk Asscher gemaakt en een mooie groepsfoto mocht natuurlijk niet ontbreken.