Vandaag, donderdag 6 februari 2020, vond de tweede editie van de Haafkes Veiligheidsdag plaats. Op deze dag besteden wij – in de breedste zin van het woord – aandacht en zorg aan veiligheid. Door de jaren heen worden er meer en hogere eisen gesteld aan veiligheid. Daar willen wij als bedrijf aan voldoen. Het borgen van veiligheid vinden wij een uiterst serieuze zaak.

Betere kwaliteit van praktijkgerichte toolboxen
Door alles wat met veiligheid te maken heeft zoveel mogelijk te bundelen, gaat de kwaliteit van de toolboxen omhoog en als bijkomend voordeel ontstaan er minder verstoringen in het bouwproces. Normaal gesproken moet iedere uitvoerder eens per maand een toolbox houden. Het is dan ook vaak theoretische stof, waar praktijkmensen minder mee hebben. Op de Veiligheidsdag wordt dit op een interactieve en praktijkgerichte manier aangeboden. Daarnaast doen we het ook voor een stuk teambuilding; de dag is er ook om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Pubquiz met werkstress als onderwerp
Een nieuw onderdeel op de Veiligheidsdag is de pubquiz. Het is een ludieke manier van kennis overbrengen. Stress is een serieus onderwerp, welke nu erg actueel is en de laatste jaren veel zorgt voor uitval, zo ook bij Haafkes. Maar we willen ook een andere kant van stress laten zien, een positieve kant. Je hebt namelijk allemaal stress nodig om te kunnen presteren. Het belangrijkste is dat je op tijd herstelt, maar hoe doe je dat?

Medische onderzoeken
Op de Veiligheidsdag worden ook medische onderzoeken (oftewel de PAGO’s) gehouden en dit gaat verder dan alleen gehoormeting en bloedtesten. Onze medewerkers hebben namelijk ook gesprekken met erkende adviseurs/ coaches op het gebied van Veilig werken – Plezier houden – vooruit kijken. In deze tijd, waarin sprake is van vergrijzing en we langer door moeten werken tot aan ons pensioen, zijn dit zeer belangrijke thema’s. Deze gesprekken helpen ons en onze medewerkers om hier bij stil staan en over na te denken.  Er wordt zelfs een persoonlijk actieplan opgesteld, zodat iedereen wordt uitgedaagd met zijn eigen duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan!

Haafkes is trots op haar lage ziekteverzuimpercentage, wil dit graag zo houden en zijn blij met deze ondersteuning vanuit Volandis, kennis en adviescentrum van werkgevers en werknemers op gebied van duurzame inzetbaarheid in de bouw en infra.

Een afwisselend programma
Op de Veiligheidsdag kwamen de volgende onderdelen aan bod:

 • Beschermingsmiddelen en kleding (Comfoor uit Doetinchem, Probin uit Goor)
 • Praktijkgerichte toolboxen:
  Toolbox 31 – Wetgeving, RIE, VG-plan (Haafkes)
  Toolbox 32 – Rijden met aanhanger (De Witte Smid Aanhangwagens uit Warnsveld)
  Toolbox 33 – PAGO, DIA + bedrijfsarts (Haafkes)
  Toolbox 34 – Hoe om te gaan met stress (Savantis uit Waddinxveen)
  Toolbox 35 – Transport (Bolk Transport B.V. uit Almelo)
  Toolbox 36 – Veilig werken met de rolsteiger (Altrex B.V. uit Zwolle)
 • PAGO en DiA-gesprekken (Vechtstad Consultancy B.V. uit Hardenberg, Volandis uit Harderwijk)
 • BHV training, basis en herhaling – (DLS Trainingen uit Hengelo)

Deze editie van de Veiligheidsdag was een groot succes en is gezellig afgesloten met een etentje, verzorgd door Café – Restaurant Vennebekken uit Markelo, die tevens ook de soep voor de lunch kwam brengen.

Wij willen alle partijen die een bijdrage hebben geleverd aan deze dag en daarmee de veiligheid van onze medewerkers, hartelijk bedanken voor hun tijd, energie en enthousiasme!

Bekijk hier het filmpje om een goede impressie te krijgen van onze Veiligheidsdag.