Project Description

Nieuwbouw tennishal, IJburg

Haafkes Veldwachter heeft een nieuwe duurzame tennishal gerealiseerd met plaats voor 3 ‘Hardcourt Miami Open’-banen. Ook is er een kleine publieke ruimte en een toiletvoorziening aanwezig. De nieuwe hal is een mooie uitbreiding van het prachtige clubhuis van TC IJburg, die al eens in de prijzen is gevallen bij het BDA. Nu is daar een mooie tennishal (afmetingen: 40,6 X 53,5 meter en 10,4 meter hoog) bijgekomen, waar zowel in de winter als in de zomer comfortabel binnen kan worden getennist.

BENG
De hal is Bijna Energie Neutraal (BENG) en voorzien van een warmtepomp, vloerverwarming en ledverlichting. Tevens is de akoestiek erg goed vanwege de geperforeerde binnenwanden en dak waardoor het geluid wordt geabsorbeeld.

Fundering
De hal is gefundeerd op een betonvloer op zand met verzwaarde randbalken en poeren. Doordat het eiland IJburg is opgespoten met zand, is de draagkracht van dit zandpakket ideaal voor een fundering op staal.

Staalconstructie
De staalconstructie is gemaakt van speciale koud gewalste profielen van de firma Frisomat. Hierdoor kan de contractie extra licht worden uitgevoerd. Frisomat heeft ook de speciale geluidsabsorberende stalen wanden en het staaldak gemaakt en aangebracht.

Buitenwanden
Opvallend aan de tennishal zijn de betonnen geïsoleerde buitenwanden waar het glooiende duinlandschap tegenaan is opgebracht. Deze betonwanden was een speciale wens van de gemeente Amsterdam.

Bodemenergie
In de afwerkvloer is vloerverwarming aangebracht, die zowel kan verwarmen in de winter als koelen in de zomer. De warmtepomp is namelijk voorzien van een gesloten bodemenergiesysteem waarbij de warmte en de koeling uit de bodem wordt gehaald van circa 100 meter diepte. Deze bodemenergie maakt koelen in de zomer bijna gratis omdat er maar heel weinig stroom voor nodig is om deze koude in de vloer rond te pompen.

Verlichting
Voor de verlichting zijn speciale ledlampen gebruikt die geschikt zijn voor sporthallen.

Inmiddels is de tennishal volop in gebruik en krijgen wij alleen maar zeer positieve reactie op het binnenklimaat en de akoestiek. Hopelijk volgen in de toekomst nog meer opdrachten voor deze innovatieve tennishallen.

Opdrachtgever: Stichting Tennisschuur
Architect: n.v.t.
Plaats: Amsterdam
Bouwtijd: maart 2018 – september 2018