Project omschrijving

Nieuwbouw duurzame tennishal, IJburg

Nieuwbouw duurzame tennishal, IJburg

Haafkes heeft een nieuwe, duurzame tennishal gerealiseerd met plaats voor 3 ‘Hardcourt Miami Open’-banen. Ook is er een kleine publieke ruimte en een toiletvoorziening aanwezig. De sporthal is een maatwerkproject en een mooie uitbreiding van het prachtige clubhuis van TC IJburg, dat al eens in de prijzen is gevallen bij het BDA. Nu beschikt het sportcomplex ook over een mooie tennishal (afmetingen: 40,6 x 53,5 meter en 10,4 meter hoog), waar zowel in de winter als in de zomer comfortabel kan worden getennist.

BENG
De tennishal is Bijna Energie Neutraal (BENG) en voorzien van een warmtepomp, vloerverwarming en speciale ledverlichting voor sportaccommodaties. Tevens is de akoestiek erg goed vanwege de geperforeerde binnenwanden en dak die geluid absorberen.

Fundering en staalconstructie
De sporthal is gefundeerd op een betonvloer op zand met verzwaarde randbalken en poeren. De staalconstructie van de firma Frisomat is dankzij de speciale koud gewalste profielen licht uitgevoerd. Frisomat heeft ook de speciale geluidsabsorberende stalen wanden en dak gemaakt en aangebracht.

Geïsoleerde buitenwanden
Opvallend aan de tennishal zijn de betonnen geïsoleerde buitenwanden waar het glooiende duinlandschap tegenaan is opgebracht. Deze betonwanden was een speciale wens van de gemeente Amsterdam.

Duurzame bodemenergie
In de afwerkvloer is vloerverwarming aangebracht, die zowel kan verwarmen als koelen. De warmtepomp is voorzien van een gesloten bodemenergiesysteem waarbij de warmte en de koeling van circa 100 meter diep uit de bodem wordt gehaald. Deze bodemenergie maakt koelen in de zomer bijna gratis omdat er maar heel weinig stroom voor nodig is om deze koude in de vloer rond te pompen.

Relevante links
www.tennisclubijburg.nl

Opdrachtgever: Stichting Tennisschuur
Architect: n.v.t.
Plaats: Amsterdam
Bouwtijd: maart 2018 – september 2018
Nieuwbouw tennishal, IJburg
Nieuwbouw duurzame tennishal